Părerea mea despre… „Anișoara” de David Kimel, carte apărută sub egida „Maple Red Publishing House Toronto”, Ontario, Canada (www.observatorul.com)

După cele două romane, Zori încețoșate și Din lumea largă, apărute la Editura Coresi, scriitorul David Kimel ne delectează cu o colecție de proză scurtă, „Anișoara”, care conține unsprezece nuvele apărute sub egida „Maple Red Publishing House Toronto” Toronto, Ontario, Canada (www.observatorul.com).

Piatra de temelie a cărții, nuvela care-i dă și numele, „Anișoara” este o povestire extraordinară care se petrece la mijlocul secolului trecut. Un tânăr absolvent de școală se prezintă în prima zi la biroul fabricii la care este repartizat. Întâlnește acolo o tânără frumoasă, drăguță, cu principii de viață sănătoase.

Între cei doi se înfiripă o poveste de dragoste care, ca cititor, aștepți cu nerăbdare să se dezvolte cât mai frumos posibil, chiar dacă împrejurările în care se petrece sunt extrem de grele.

Energia tânărului, tinerețea lui, dorința de a face lucrurile așa cum le-a învățat pe băncile școlii și principiile lui sănătoase duc, din nefericire, la evenimente neplăcute.

Când citești ultimul rând din această nuvelă, speri că s-a strecurat o greșeală de tipar și vrei ca după ce întorci pagina albă ce-i urmează, povestea să continue. Dar nu, ea nu continuă decât în imaginația cititorului.

Desigur că, după părerea mea, alegerea Anișoarei este discutabilă. Ca despre orice în lume, părerile despre gestul ei vor fi împărțite. Unii vor spune că da, a făcut ceea ce trebuia să facă. Alții, din contră, vor spune că nu a ales calea corectă. Unii pot vedea un fel de fanatism pentru că personajul nu renunță la crezul lui până la sfârșit, fie ce-o fi. Alții pot vedea un egoism pentru că, așa ca și în carte, și în viața de toate zilele, acțiunile noastre pot crea o suferință enormă. Și orice om, în orice situație ar fi, mai are un cuvânt de spus, mai are o șansă pe care nu trebuie s-o taie din rădăcină.

Este greu însă de judecat o anumită acțiune a unui om. Cine nu trece prin ceea ce a trecut Anișoara nu cred că poate judeca în deplină cunoștință de cauză. Ceea ce este valabil în tot ceea ce se întâmplă în viață. Poate condamna, acuza sau critica oricine, desigur că este liber să o facă, dar asta nu înseamnă că judecățile sunt întotdeauna corecte.

A făcut Anișoara bine ce a făcut? Putem, fiecare dintre noi, să spunem „da” sau „nu”. Dar oare avem dreptate? Din păcate, de multe ori, cale de mijloc nu prea există. Totuși, acum că am trecut și eu prin niște ani din viață, acum că am citit câteva cărți despre mintea umană, pot avea o părere: traumele fizice vin de multe ori și cu traume psihice și tratarea unora nu poate fi făcută fără tratarea altora.

A doua nuvelă, „Rozica”, este o continuare a primei nuvele, „Anișoara”. Personajul masculin se mută cu serviciul la altă fabrică, unde are parte de alte experiențe, unele complet diferite față de cele trăite în prima poveste. Răutatea și invidia unora îl copleșesc din nou. Se îndrăgostește de o altă tânără, dar este invidiat pentru aceasta. Este pe cale să fie răpus, pentru a doua oară. Își face procese de conștiință spunându-și că de fapt el este cauza problemelor provocate celor dragi. Eu cred că nu este chiar așa. Ca și în cazul din nuvela „Anișoara”, povestea din „Rozica” continuă la fel, în imaginația cititorului.

Celelalte nouă nuvele, mai scurte decât primele două, sunt tot atâtea povești cu tâlc, unele umoristice, care ne dovedesc încă o dată talentul de fin observator și narator al scriitorului David Kimel. De câte ori ne descrie ceva – un loc, o stare, un sentiment, un om –, este ca și cum l-am trăi pe viu. Din fiecare nuvelă avem câte ceva de învățat.

Cartea, pe care o recomand cu drag, se poate achiziționa în România direct de la Tipografia SITECH (https://www.facebook.com/Sitechcraiova):

Aleea Teatrului Nr. 2, Bloc T1, Parter, Craiova, România

și de la Librăria Mihai Eminescu din București:

Bulevardul Regina Elisabeta 16, București, România

Celelalte cărți ale scriitorului David Kimel, Zori încețoșate și Din lumea largă, despre care am scris aici și aici, se pot achiziționa de la Librăria Coresi și le recomand, de asemenea, cu drag:

https://www.librariacoresi.ro/shop?search=David+Kimel

Un gând despre “Părerea mea despre… „Anișoara” de David Kimel, carte apărută sub egida „Maple Red Publishing House Toronto”, Ontario, Canada (www.observatorul.com)

  1. Draga domnule Codrin Pasca,
    Va multumesc cu adanca recunostinta pentru prezentarea si recenzia cartii mele “Anisoara”, in imagini vii in fata carora cu umila sinceritate va raman indatorat.
    David Kimel

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s