Părerea mea despre… „#HalateAlbe” de Ioana Brușten, de la Editura Coresi (Librăria Coresi)

#HalateAlbe este o carte document, o carte de colecție – este ca și o colecție de timbre de mare valoare. Cartea conține peste 100 de selecțiuni din interviuri cu personalități din lumea medicală realizate de jurnalista Ioana Brușten și difuzate la Radio România Actualități și București FM între anii 2013 și 2019.

Diabetologi, oftalmologi, chirurgi de tot felul – neurochirurgi, chirurgi cardiovasculari, plastici, urologi, ortopezi pediatri, pneumologi – aflăm, dacă mai era nevoie, cât de rău poate face fumatul unui om–, neurologi, imagiști medicali, geriatri, dermatologi, nutriționiști, cardiologi, alergologi, psihologi, psihiatri, alergologi, posturologi, gastroenterologi, și mulți alții. Citind această superbă carte realizezi câte specialități medicale există, câți medici extraordinari există, oameni care cu toții au grijă de sănătatea noastră.

#HalateAlbe cuprinde o multitudine de informații. Pe foarte mulți medici îi știu din presă sau de pe internet. Sunt foarte mulți despre care nu am auzit, îmi pare rău pentru acest lucru, dar cu toții sunt celebri în domeniul lor, sunt extrem de valoroși, dar nefiind în lumina reflectoarelor, mulți dintre noi nu îi cunosc.

Mă doare foarte mult atunci când mai citesc sau aud pe cineva spunând că de mai bine de treizeci de ani „nu s-a făcut nimic” într-un domeniu sau altul. Of… această carte ar trebui citită de toată lumea care are cea mai mică neîncredere că nu se face sau nu s-a făcut nimic în medicina românească. Sunt atâția oameni extraordinari care au făcut lucruri deosebite, unicate, sunt mulți inventatori, deschizători de drumuri în anumite subdomenii ale medicinei, sunt medici recunoscuți pe plan mondial. Dacă suntem ignoranți, dacă nu știm ceva, asta nu înseamnă că nu se întâmplă nimic. Dacă citim și ne atrage numai ce e rău, bineînțeles că nu vom afla niciodată ce e bun. E păcat, mare păcat.

Eu o admir pe Ioana Brușten pentru faptul că a avut ideea de a scrie această carte. Dar nu numai pentru carte, ci și pentru faptul că a realizat aceste interviuri radiofonice. Eu cred că o asemenea carte ar trebui scrisă despre toate meseriile și mai ales, cred, ar trebui introduse aceste cărți în materia școlară. Copiii ar trebui să știe pe cine se pot baza. Unii copii, privilegiați, să spun așa, au în familie medici, arhitecți, avocați sau alți specialiști de vârf. Dar nu toți. Așa că a le face cunoscut că există asemenea oameni, cred eu că este un deziderat foarte important.

Este nedrept că nu pot cita din fiecare interviu, toate sunt interesante și valoroase, dar pentru ca să vă incit, dragi cititori, să citiți întreaga carte, mă voi mărgini să citez câteva rânduri:

Profesor doctor Constantin Ionescu-Tîrgoviște, academician, medic primar diabet, nutriție, boli metabolice: „Această patologie, asociată cu obezitate și diabet, s-a dezvoltat mult datorită sistemului social bazat pe confort. Confort maxim, obținut însă cu prețul sănătății multor oameni. Confortul de transport, confortul de aer condiționat, confortul de a te alimenta foarte ușor cu lucruri care sunt deja pregătite și tu le încălzești doar la microunde.” Soluții există: „Alimentația și mișcarea sunt importante; eu le spun celor care vin la mine că mișcarea este aurul, dieta este argintul și medicamentul este bronzul. Și îi sfătuiesc să câștige totdeauna aurul!”

Profesor doctor Mircea Diculescu, directorul Centrului de Gastroenterologie si Hepatologie Fundeni: „Meseria este o meserie foarte, foarte grea. […] Facultatea de medicină nu se termină niciodată, nici la pensie nu se termină! Medicina se schimbă mereu, s-a schimbat în ultimii 20 de ani cât nu puteți să vă imaginați! Nu există domeniu, în științe, care să se fi modificat atât de mult ca medicina. Și pentru acest lucru îți trebuie multe calități, dar în primul rând… Pasiune.” De asemenea, doctorul Diculescu subliniază cât de importantă este echipa în medicină: „Vremea marilor enciclopediști în medicină a trecut. A venit vremea marilor echipe. La ora actuală, e foarte greu în medicină să-ți mai realizezi planurile, fiind tu un factotum. Fiind tu un om care le știe pe toate și le face pe toate. Acum trebuie să poți să lucrezi în echipă!”

Eu cred că echipa este importantă în extrem de multe domenii în această viață, chiar și în viața personală.

Medicii nu doar prescriu medicamente. Sunt în același timp oameni care te îndrumă, te motivează și te pot aduce pe o cale mai bună.

Doctor Iosif Balint, medic specialist în igienă și sănătate publică, când vine vorba despre stres, ne îndrumă atât de bine: „Fiecare individ trebuie să decidă ce vrea. De obicei, ce se spune: dimineața când te trezești, decizi dacă o să ai o zi bună sau una rea! Deci dacă decizi că ai o zi bună, atunci poate să vină oricine, poate să se întâmple orice, fiindcă ai o zi bună! În orice problemă trebuie să vezi partea bună. Primul lucru pe care-l vedem, să nu fie ce este rău, ce e murdar, ce nu e bine și așa mai departe; de foarte multe ori trebuie să vezi partea pozitivă, putem să căutăm întotdeauna lucrul bun în orice situație. Și dacă găsim acest lucru bun, atunci stresul nu ne omoară atât de repede– sau, cum se zice, să privim jumătatea plină a paharului!”

În acest context, vă invit să citiți și scurtele mele gânduri, mai vechi, despre ceva asemănător: Alegerea orezului de neghină.

Omul de rând, ca și mine, află lucruri extrem de interesante din biografiile medicilor, cum ar fi pasiunile lor extra profesionale, cum au ajuns să aleagă specialitățile în care excelează, sfaturile pe care le dau studenților și tinerilor medici. De asemenea, cel mai important, află foarte multe lucruri utile despre bolile pe care le tratează acești „oameni care (ne) fac bine”. Cartea este și o mică enciclopedie de boli, mai ales a celor cu cea mai mare incidență peste tot în lume. Dar cel mai mult este o carte despre Oameni.

Profesor doctor Ioan Ștefan Florian, medic neurochirurg, ne spune ceva ce este valabil, cred eu, pentru toți cei intervievați în această carte: „Am pornit și pornesc întotdeauna cu gândul să fac bine. Cred că dacă toți oamenii ar gândi să facă bine, am duce-o cu toții mult mai bine.” Ce bine ar fi să fie așa, domnule doctor Ioan Ștefan Florian.

Deși le recomandă cu măsură, profesor doctor Ovidiu Băjenaru, medic neurolog, ne spune următoarele despre televiziune, calculator și cărți: „Calculatorul la un moment dat, poate deveni un drog care creează dependență… și ăsta e lucrul cel mai rău! Calculatorul și televizorul mai reprezintă un pericol: este o tendință a lumii moderne, care pe mine mă îngrijorează! Aceste schimbări comportamentale, la nivel global, social, fac ca oamenii să citească din ce în ce mai puțin, ori cititul este o formă de expresie a limbajului, limbajul este o funcție cognitivă esențială a creierului nostru! Deci, neexersarea vorbitului liber, de exemplu, a relației directe dintre oameni, să comunice între ei față în față, nu numai prin internet, să citească cărți – reprezintă nu numai o plăcere, o nevoie culturală, reprezintă în același timp și o antrenare și o stimulare a unei funcții cognitive esențiale pentru creierul nostru! Apoi, alt lucru îngrijorător, pentru mine, ca neurolog: comunicarea exclusiv online poate duce în viitor la îndepărtarea oamenilor unii de alții – izolarea lor către o lume mai mult virtuală, ceea ce modifică în sens negativ o altă funcție cognitivă majoră a creierului: cogniția socială. Limbajul și cogniția socială sunt în pericol și sunt două funcții definitorii pentru creierul uman!”

Cât adevăr! Exact la fel simțim mulți dintre noi!

Întrebată, de către autoarea cărții, „Care ar putea să fie, doamna doctor, soluțiile pentru ca lumea asta a noastră să devină un loc mai liniștit și bun de trăit? Lumea fiecăruia dintre noi.”, doamna doctor Matilda Zăvoianu, medic specialist psihiatrie, răspunde atât de frumos care ar trebui să ne pună pe gânduri: „Cred că răspunsul este: mai mult respect pentru cei din jur; mai cred că ar trebui să ne mai oprim un pic din goana asta a noastră pentru că, am impresia uneori că dacă cineva te întreabă unde alergi, unde te grăbești, n-ai să știi să îi dai un răspuns corect – știi doar că trebuie să o faci, pentru că așa fac și ceilalți din jur. Să ne bucurăm de lucrurile mărunte din jur pentru că asta contează cel mai mult!”

Voi încheia cu un banal dar atât de profund cuvânt: Respect!

Această carte, ca și celelalte scrise de aceeași autoare, se poate achiziționa de la Librăria Coresi și o recomand cu drag:

https://www.librariacoresi.ro/shop?search=Ioana+Brușten

Edițiile video ale interviurilor se găsesc pe canalul Youtube bucurestifm.

Despre #HalateAlbe și despre Lumile Mele Paralele, tot de la Librăria Coresi, Ioana Brușten vorbește în acest interviu:

https://www.youtube.com/watch?v=Htjak83Ztqw

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s