Părerea mea despre… „Cealaltă parte a lumii, Volumul I,” de Ioana Sîrbu, de la Editura Coresi (Librăria Coresi)

Ultima zi a vacanței de vară a elevilor. Urmează prima zi de liceu pentru Durosofira Shiro, o tânără nerăbdătoare să vadă cum va fi noua ei viață de liceană, cum vor fi noile materii și noii ei prieteni. Știe că va urma un fel de monotonie a vieții, cu școală și teme zilnice, dar este totuși entuziasmată să ajungă acasă. Și-a petrecut vacanța la casa de la țară și acum se întoarce cu mașina familiei, împreună cu părinții, spre apartamentul din orașul lor.

Shiro e o persoană specială. Nu prea vorbește, nici măcar cu părinții, și e deja obișnuită „să trăiască în propria-i lume fantastică pe care și-o crease. I se părea că Realitatea nu are ce să-i ofere. Marile experiențe ale vieții încă nu le trăise în Realitate, ci doar în cărți”.

La fel și acum, în mașină, sprijinită cu capul de geam, își imaginează o aventură. La un moment dat, mașina fiind oprită la un semafor, i se pare că este depășită de un cal, un cal călărit de un semi-elf! „Avea un păr lung și alb, cu niște ochi albaștri senini și sticloși, iar statura lui era nespus de impunătoare. Era cea mai frumoasă creatură pe care Shiro o văzuse sau și-o imaginase în toată viața ei de până atunci.” Nu-i venea să creadă ochilor. Din discuțiile cu părinții, reiese că ei au văzut doar un polițist îmbrăcat cu o uniformă mai ciudată. Shiro se întreabă dacă o fi fost doar imaginația ei de vină. Își spune că, totuși, nu crede că e nebună.

Intră apoi cu părinții într-un magazin pentru ca să-și cumpere rechizite școlare. Merge la raionul de cărți unde, ca de obicei, răsfoiește o carte. Acolo este abordată de un angajat al magazinului, care îi oferă mai multe detalii despre un autor preferat de-ai ei. Tânăra îl urmează într-un depozit de cărți. Acolo, Shiro își dă seama că angajatul este de fapt acel semi-elf călare pe care l-a văzut cu puțin timp înainte. Semi-elful o invită în lumea lui. Ea îi răspunde cu un „Da” răspicat. Deschide cartea pe care o ține în mână și astfel pătrunde într-o altă lume, de fapt Cealaltă parte a lumii. O lume medievală imaginată de scriitoarea Ioana Sîrbu, o lume cu creaturi diferite de oameni, dar cu castele, palate, cu cai și calești, o lume complet diferită de civilizația modernă, fără telefoane sau alte mijloace de comunicare electronice. O lume care este în pericol de război cu o civilizație extraterestră care s-a aciuit pe Pământ. Shiro este cea aleasă de lumea semi-elfului pentru a-i ajuta în lupta lor cu extratereștri.

Astfel începe aventura tinerei Shiro în Cealaltă parte a lumii. O lume pe care mai întâi trebuie să o înțeleagă, să-i învețe obiceiurile, și, mai ales, să învețe să se lupte ca și locuitorii ei.

Da, în acest roman suntem invitați într-o literatură fantastică, fantasmagorică, o lume în care faptele n-or fi reale, dar imaginația autoarei este. Lumea este imaginară, dar personajele închipuite de Ioana Sîrbu pot fi cât se poate de reale. Intrigile, luptele, înfruntările psihologice, poveștile de iubire, strategiile, mentalitatea personajelor, toate acestea pot fi cât se poate de reale, așa că putem învăța destule și dintr-o povestire care se desfășoară într-o lume imaginară.

Uneori avem nevoie de o astfel de altă lume, de Cealaltă parte a lumii, care sperăm să fie mai bună. E drept, nici acolo nu curge numai lapte și miere. Sunt și acolo războaie. Dar sunt doar pe hârtie. Ce bine ar fi să fie la fel și în lumea noastră, cea reală!

Cartea se poate achiziționa de la Librăria Coresi și o recomand cu drag:

https://www.librariacoresi.ro/shop?&search=Ioana+Sîrbu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s