
Cititorii celei de-a doua cărți a scriitorului David Kimel vor avea parte de o surpriză. Din lumea largă conține nu numai însemnări de călătorie propriu-zisă – excursii desfășurate cu vase de croazieră, avioane, autocare sau simple drumeții pe toate meridianele globului –, dar și o călătorie în timp prin intermediul gândurilor despre anumiți oameni care au avut un impact deosebit asupra vieții scriitorului, dar și ale articolelor despre cultură, religie și politică publicate de-a lungul timpului de scriitorul David Kimel.
Întâmplări hazlii, descrieri ale superbelor orașe și locuri vizitate, jurnalul de călătorie este scris, în parte, cu un aer de vacanță și de relaxare care îți produce o mare poftă de vizitare a locurilor magnifice de pe Pământ.
Poveștile au un farmec deosebit, sunt pigmentate cu detalii cu adjective și metafore nenumărate despre temple, biserici, monumente și palate. Scrierile sunt ca o poezie de dragoste scrisă pentru mama natură.
Sunt descrise cu har excursii în locuri pitorești magnifice, cum ar fi deșerturi, recifuri, munți și grote din Australia, temple din Tailanda, grote din India, locuri unde trăiesc triburile Zulu din Africa de Sud, canalele Venețiene sau trenul magnetic fără fricțiune din Shanghai, China. Mie mi-au plăcut descrierile despre aborigenii din Australia. Descrierile sunt augmentate cu fapte istorice, date și evenimente importante descrise pe înțelesul tuturor.
Este clar că un călător se poate îndrăgosti de anumite locuri vizitate, altfel David Kimel nu ar fi putut descrie atât de frumos aceste excursii minunate. Autorul scrie după una din călătoriile de neuitat: „Am socotit că acest Jurnal de Călătorie este interesant și important, în primul rând pentru Vali și pentru mine, că ne va ajuta să retrăim locurile, evenimentele și oamenii cu care am fost în contact de-a lungul acestei călătorii. A fost o experiență frumoasă de viață, care ne-a îmbogățit pe plan emoțional și intelectual, ne-a ajutat să vedem multe și să înțelegem mai mult despre alte locuri, oameni, culturi. […] Iar pentru cei care citesc aceste rânduri, nu pot decât să încurajez pe oricine să facă cu încredere primul pas în descoperirea unor noi orizonturi, ce vor răsplăti efortul cu bogăție de emoții și frumuseți de neuitat.”
Prima parte a cărții îmi aduce aminte de reportajele numite „Drumuri Europene” ale lui Aristide Buhoiu și de cartea și reportajele numite „Spectacolul lumii” ale lui Ioan Grigorescu.
Când vine vorba de cultură, David Kimel se oprește, printre alții, la Salvador Dali, „Micuța Picasso” – Alexandra Nichita, dar și la Traviata de Verdi sau la primele scrieri din Țara Românească.
Pentru cei care au această pasiune, Din lumea largă conține în ultima sa parte analize politice. Voi încheia cu un citat din acest capitol, atât de bine punctat, dar și atât de actual: „Este greu de crezut, dar se pare că dușmanul cel mai mare al democrației și al libertății este libertatea însăși. Astăzi, nu dictatura, ci libertatea dusă la absurd este marele pericol”.
Cartea se poate achiziționa de la Librăria Coresi și o recomand cu drag:
Un gând despre “Părerea mea despre… „Din lumea largă” de David Kimel”