Despre diete

În general, eu nu sunt de acord cu idea de dietă. O să spuneţi că sunt ipocrit. Dar iată de ce spun că nu sunt de acord.

Dieta este percepută aşa: sunt bolnav, nu am voie să mănânc una sau alta. Deci trebuie să mă abţin de la ceva. Sau sunt prea gras. Trebuie să slăbesc. Deci fac dietă. Tot la fel, trebuie să mă abţin de la a mânca anumite lucruri interzise. Trebuie!

Când eram întrebat despre dieta mea, că e represivă, ca nu mănânc pâine, dulciuri, carne, că nu beau alcool sau cafea, nu fumez, etc., etc. nu prea răspundeam, dar mă gândeam. Dacă o dietă înseamnă mâncatul din ceva mai mult şi din altceva prea puţin sau deloc, oamenii care mă întrebau şi care mâncau multă carne, pâine, cartofi, beau alcool, fumau, dar care mâncau prea puţine fructe şi legume, sau unii fructe aproape deloc, nu sunt şi ei oare tot pe o dietă?

De ce dieta este mereu asociată cu ceva fad, ceva ce nu conţine carne sau dulce sau băutură? Celelalte nu sunt tot diete? Cele pe care mulţi oameni le urmează fără ca măcar să-şi dea seama sau să recunoască? Mănâncă anumite lucruri dar dau din nas la broccoli, spanac, banane sau portocale.

Dietele pentru cura de slăbire cam asta fac. Restricţionează grav anumite grupe de mâncăruri. Unele restricţionează carnea şi sunt axate pe fructe, legume, nuci şi seminţe, altele le restricţionează exact pe acestea şi pun accent pe proteine, mai ales din carne, dar permit şi grăsimile.

Cam asta am făcut şi eu. Una din diete. Una pe care până la urmă mi-am construit-o singur fără nicio dovadă ştiinţifică. Doar din auzite.

Asta nu înseamnă că eu recomand cuiva dieta mea. Nu, nu recomand dieta mea nimănui. Nu, nu, nu vă luaţi după mine. Este total greşit! A nu mânca o anumită grupă întreagă de alimente este o mare greşeală. Trebuie să mâncaţi din toate. Atât cât să vă simţiţi bine. Câte puţin din toate, asta este soluţia.

A, dacă vreţi să întraţi într-o rochie sau un costum vechi (ce vă place tare mult şi nu vă mai cuprinde) pentru că mergeţi la o nuntă, atunci da, pe o perioada scurtă puteţi încerca o dietă, pe care o vreţi voi şi cu care simţiţi că vă veţi împăca voi cel mai bine. Pentru că un lucru e sigur: a te obliga să te abţii de la ceva, sigur te va face să nu te simţi bine şi să pofteşti exact la acel ceva.

Pe lângă asta, se mai poate face ceva: schimbarea stilului de viaţă pentru… o viaţă, nu pentru o perioadă limitată. Câţi nu am plănuit şi făcut aşa? Fac acum cura asta de slăbire, mă abţin de la pâine şi dulciuri, 2, 3, 4 săptămâni, slăbesc un număr de kilograme, apoi mă întorc la stilul de dinainte fără nicio restricţie. Rezultatul? Punem imediat înapoi acele kilograme pierdute cu greu dar şi câteva în plus.

Dacă însă putem să schimbăm ceva pentru totdeauna, atunci da, e în regulă. Dacă vrem să mâncăm mai sănătos, cu mai puţine mâncăruri prelucrate şi cu chimicale adăugate, atunci da, eu cred că e mai bine. Pentru că mâncăm din toate grupele alimentare. Dar nimeni nu ne obligă să mâncăm şi aditivii industriei alimentare. Iar doi dintre aditivi sunt cei mai periculoşi: sarea şi zahărul rafinat, prezente în tot mai multe alimente, dacă nu chiar în toate.

Sare şi zahăr oricum luăm suficient din alimentele naturale. A mai şi adăuga în mâncare este o greşeală, cred eu. În plus, zahărul rafinat se pare că este un fel de drog care produce dependenţă.

Eu mănânc mult zahăr dar din alimente naturale cum ar fi bananele sau curmalele. Fructele în general au mult zahăr, dar este natural, nu este cel rafinat. Unora desigur le e interzis şi acesta din cauza unor boli. Dar oamenilor sănătoşi le sunt recomandate fructele şi legumele. Am auzit spunându-se: „O banană conţine mai mult zahăr decât o tabletă mare de ciocolată. Eu nu mănânc fructe decât o dată sau de două ori pe an”. Atunci mă întrebam: oare asta nu e dietă?

Închei repetând: Nu vă luaţi după mine! Eu nu am făcut şi nu fac ceva sănătos, ceva cu care doctorii să fie de acord. Dimpotrivă, doctorii nu sunt de acord. Eu încă mă simt bine, am toate analizele în limite normale (în afară de vitamina B12 pentru care la un an sau doi iau suplimente), dar cine ştie ce se va întâmpla cu mine? Nu are rost să fie şi alţi cobai. Ajunge unul!

Vă doresc multă sănătate şi să alegeţi să faceţi ceea ce este cel mai bine pentru voi!

4 gânduri despre “Despre diete

 1. Citesc cu atenție tot ce ne transmiți. Extrem de interesant !Este un punct de vedere valoros pentru cei care doresc sa experimenteze un nou stil de viața …..pentru o viața. Am încercat si eu o experiența similară . Din pacate constat ca luam măsuri , sau căutam soluții cind suntem nevoiți sa facem asta. Dar acum , dupa ce totul a trecut , am acumulat experiența. O experiența care poate fi utila si altora , daca o împărtășim. Eu am început sa citesc mult despre alimentele care produc dereglări majore in organismul nostru.Concluzia este aceiași: alimentele procesate , zaharul, oțetul, laptele( care se pare este bun doar pentru animale).Nu vreau sa intru in foarte multe detalii , dar se pare ca hrana vie ar fi cea mai buna si eficientă. Ele au substanțe nutritive si energie in stare pura. Acestea sunt esențiale pentru restabilirea unui echilibru distrus de boala. Daca ar fi sa lărgesc orizontul cauzelor atunci ar trebui sa recunosc ca eu am îmbrățișat , sau mai bine zis am acceptat cu mare deschidere ideea ca tot ce se dereglează in corpul nostru are cauze mult mai profunde, legate de raportarea noastra la viața, moarte, iubire, ura,împlinire, neîmplinire, etc. Am încercat sa inteleg si din acest unghi ce se intimpla. Recunosc ca am pătruns intr o lume fascinanta care m a făcut sa fac un pas înapoi si sa privesc lucrurile dinafara lor si cum zice cineva înțelept încercind sa ma detașez de ele , fără sa ma pierd. Atit pentru azi . Imi revin in minte prea multe si nu vreau sa copleșesc .Va doresc sa priviți lumea cu dragoste , sa vibrati pe frecventa potrivită vouă si neaparat sa va iubiți!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Dragă Liliana,
   Una dintre cărţile citite de mine in 1998 după operaţie a fost şi Hrana Vie de Ernst Günter. O carte cu multe învăţăminte. Este un alt stil de viaţă, din păcate greu de urmat de noi cei mulţi care am fost obişnuiţi de mici copii cu toate alimentele. Dar când devenim conştienţi de răul ce ni-l produc anumite alimente, poate ne e mai uşor să urmăm o anumită „dietă”.
   Îmi aduc aminte că eram în Coreea şi un electrician de acolo îmi spunea că el nu mănâncă nimic dulce. De ce? l-am întrebat. Pentru că nu am mâncat niciodată. Face rău la dinţi. Dar mi-a demonstrat în faţa mea că poate mânca dintr-o înghiţitură un căţel de usturoi pe care l-a inmuiat într-o pastă groasă de ardei foarte, foarte iute. E bine ce face el? Nu cred.
   Se pare că totul este înregistrat în mintea noastră pe parcursul vieţii. Cum creştem, aşa suntem toată viaţa. Dezobişnuinţa, detoxifierea e însă greu de obţinut atunci când avem totul înscris atât de bine în memorie.
   Dar mâncarea, aşa cum spui, este doar o părticică din toxicul în care trăim. Dezechilibrele sunt multiple. Multe sunt în puterea noastră de a le elimina, dar multe sunt externe şi e mai greu.
   Mă bucur mult că scrii aici. Îţi mulţumesc din inimă că mă citeşti. Eşti, aşa cum am spus, o inspiraţie. Multe urări de bine din partea noastră!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s