Ceașca de cafea

Tuturor celor care,

măcar o dată în viață,

s-au săturat

și au vrut să renunțe.

Numai timpul va putea spune dacă pornesc o serie despre analogia dintre alimente și fapte din viață dar, după Alegerea orezului de neghină, m-am gândit azi la cafeaua noastră cea de toate zilele.


Mâncăm și bem nu numai ca să supraviețuim ci, de asemenea, și pentru ca să ne simțim bine, să ne satisfacem poftele sau pentru ca să ne înecăm necazurile. Cafeaua este și ea o băutură.

Eu văd ceașca pentru cafea ca fiind viața noastră, iar cafeaua ce ceașca o conține ca tot ceea ce ne ocupă și ne reprezintă: sănătatea, plăcerea, durerea, fericirea, satisfacția, sentimentele, familia, prietenii, dușmanii și tot restul.

Când cineva ne spune un lucru frumos, ne adaugă o picătură de cafea savuroasă și de bună calitate în ceașca vieții noastre.

Când ne apreciază un prieten drag, ne adaugă o linguriță.

Când ne iubește cineva drag, ne adaugă o întreagă ceașcă.

Când sorbim o înghițitură de cafea preparată din aceste ingrediente, ne simțim bine, avem o satisfacție că trăim o viață îndestulată și împlinită.

Dar, din păcate, se întâmplă foarte des ca în ceașca noastră să ni se adauge ingrediente care nu-și au locul în rețeta unei cafele bune, cum ar fi sarea, oțetul, pelinul sau chiar veninul.

Când sorbim din această cafea, rămânem cu un gust atât de rău încât, uneori, ne vine să renunțăm cu totul, nu numai la obiceiul de a bea cafea, dar chiar la întreaga noastră ceașcă.

Sau, în alte cazuri, depinzând foarte mult de cafetiera ce-o folosim, de calitatea pudrei de cafea, se poate întâmpla să curgă prea multă cafea, să dea pe-afară, să se reverse fierbinte peste noi, pătându-ne, arzându-ne și făcând o mizerie de nedescris în jur. Atunci ne enervăm, ne supărăm și ne vine să aruncăm la coș nu numai cafetiera stricată dar chiar și ceașca noastră de cafea, să scăpăm de tot, să uităm de tot.

Nu trebuie să renunțăm. În astfel de cazuri există o singură cale de urmat: în primul rând, să luăm cu grijă ceașca noastră de cafea, s-o spălăm, s-o ștergem, s-o uscăm, s-o mângâiem chiar; apoi să schimbăm cafetiera cu una de cea mai bună calitate; și, în final, să folosim pudră de cafea de cea mai bună calitate. Cu alte cuvinte, să schimbăm totul și s-o luăm de la capăt.

Iar de acum încolo, să ne facem câte o ceașcă de cafea în fiecare dimineață și, în timp ce ne gândim la cei dragi, să o savurăm cu mare plăcere.

Să nu uităm un lucru: ca orice în viață, secretul unei cafele care să ne facă bine este cantitatea și calitatea: cantitatea moderată și calitatea superioară.

Merităm cu toții o ceașcă de cafea de bună calitate și nu trebuie niciodată să renunțăm la plăcerea de a o savura.

2 gânduri despre “Ceașca de cafea

  1. MINUNAT. MULTUMESC.
    Eu ador cafeaua.As dori sa beau cantitati industriale daca sanatatea mi-ar permite.
    Dar am sa urmez sfatul tau „cantitatea moderată și calitatea superioară „

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu