
O carte diferită de cele pe care le-am citit până acum, Universul concentraționar cuprinde o serie de recenzii făcute de un profesionist, talentatul scriitor Nicolae Baltă. Pe înțelesul tuturor (și al meu), este o carte în care se descriu alte cărți, o carte în care scriitorul aruncă, așa cum îi spune subtitlul, „o privire asupra literaturii interzise”.
Este vorba despre cărți care nu au putut să apară înainte de 1989. Cel mai ușor îmi este să-l citez pe autor. Nicolae Baltă ne spune că a devenit pasionat de „cărțile «de exil», cărțile «de sertar», romanele și mărturiile de închisoare, scrise în țară pe ascuns și nepublicate, publicate peste graniță sau scrise direct în străinătate și publicate acolo; volumele de critică literară, scrise, la fel, pentru sertar sau dincolo, în exil; apoi, cărțile a căror reeditare s-a oprit în 1945”.
Aceste cărți au format un „gol” în literatura română. Sunt cărți extrem de valoroase care descriu istoria interbelică, anii de după cel de-al doilea război mondial, dar și anii de dinainte de 1989. Destine ale multor oameni de valoare sunt descrise cu mare har și acuratețe în cărți care contribuie la o mai bună cunoaștere a istoriei românilor din acei ani. Sunt multe cărți document, sunt romane, dar sunt și jurnale și cărți autobiografice deosebit de valoroase.
Scriitorul Nicolae Baltă ne mărturisește că și-a descoperit o pasiune de colecționar. Colecționează cărți. Cele din Universul concentraționar au un loc aparte atât în imensa lui bibliotecă, cât și în marea lui inimă de român. Aceste cărți mai vechi, interzise, care au început să fie tipărite imediat după 1989, l-au atras mai întâi pentru senzaționalul din ele. Apoi a fost nerăbdător să afle, în detaliu, „cât mai mult din tot ceea ce s-a întâmplat, despre care auzisem doar, în frânturi” din diverse surse.
Eu vă invit, dragi cititori pasionați de astfel de literatură, să citiți cartea-recenzie a scriitorului Nicolae Baltă, care sunt sigur că vă va deschide apetitul pentru a citi și cărțile pe care ni le descrie cu atâta pasiune în Universul concentraționar, dar și altele care continuă să se editeze și în anii aceștia.
Universul concentraționar se poate achiziționa de la Editura Muzeul Literaturii Române:
Eu recomand toate celelalte cărți ale scriitorului Nicolae Baltă pe care le-am citit și care mi-au plăcut mult.
Romanele Borderline și Sfârșit de martie se pot achiziționa de la Librăria Coresi:
Romanul Capătul nopții se poate achiziționa de la Editura Eikon:
Romanele Ultimul decembrie și Limanul Iluzoriu se pot achiziționa de la Editura Letras: