
A cincea carte a scriitorului Dan Brudariu pe care am citit-o, De ce suntem chiar atât de… răi?, are subtitlul „Inginerie genetică și socială” și este de asemenea o culegere de eseuri foarte interesante.
De la teme istorice la teme de viață, de la ADN la mecanica cuantică, Dan Brudariu ne conduce într-o călătorie extrem de interesantă în gândirea lui filozofică, istorică, pragmatică, dovedindu-ne, dacă mai era necesar, că deține o extrem de bogată, prețioasă și apreciată experiență de viață din care avem fiecare ce învăța.
„Am fost fericiți. 1938 – Perioada de aur a României Mari” este un eseu care mi-a încântat sufletul. Scriitorul ne descrie o perioadă în care țara noastră a înflorit. Era pace și armonie între toți locuitorii țării, industria înflorea, se construiau locuințe noi, șomajul era ca și inexistent, cultura se dezvolta, apăreau ziare noi. Dar, așa cum îi spune titlul acestui eseu, „1940… Anii de furtună”, după anul 1940 situația s-a înrăutățit și știm cu toții ce a urmat: un război pierdut pentru care românii au plătit prea mult.
În „Mihail Eminescu și problematica originii universului” aflăm că poetul l-a întâlnit la Viena pe vestitul fizician Ludwig Boltzmann. Dacă până atunci, „scrierile sale literare ne-au încântat sub aspectul imaginilor poetice, muzicalitatea și diversitatea subiectelor abordate”, după ce a aflat mai multe despre descoperirile științifice ale secolului în care a trăit, „începem să descoperim sensul ascuns, plin de mister al versurilor sale, limbaj simbolic, cu tâlc”. Un exemplu edificator în acest sens, ne spune Dan Brudariu, sunt versurile sale despre viteza luminii și imensitatea spațiului cosmic: „La steaua care-a răsărit / E-o cale atât de lungă, / Că mii de ani i-au trebuit / Luminii să ne-ajungă. / Poate de mult s-a stins în drum / În depărtări albastre, / Iar raza ei abia acum / Luci vederii noastre.”
În eseul care dă titlul cărții, „De ce suntem chiar atât de… răi? Inginerie genetică și socială”, scriitorul este îngrijorat că societatea în care trăim a devenit din ce în ce mai rea, mai ales în ultimii 100 de ani, ani în care pe lângă cele două războaie mondiale au avut loc nenumărate alte conflicte. Cauzele sunt multiple și încă nedescoperite în totalitate, dar câteva dintre ele se pare că sunt cauzele economice, interesele financiare, și chiar ADN-ul nostru. Interesant!
Gânduri interesante sunt și în alte eseuri, cum ar fi: „Viața. Frica și Teama, primele sentimente ale omului”, „Bine și rău în mitologie și cosmologie”, „Politica și Viața”, „Mecanica cuantică”, „ADN în cosmologie și în viața noastră de zi cu zi”, sau cele din secțiunea „Concluzii fără soluții. Contraste”. Vă invit să le citiți pe toate și să meditați la rândul vostru, dragi cititori.
Cărțile scriitorului Dan Brudariu se pot achiziționa de la Librăria Coresi și le recomand cu drag: