Părerea mea despre… „Istoria noastră… văzută altfel” de Dan Brudariu, de la Editura Coresi (Librăria Coresi)

A treia carte a scriitorului Dan Brudariu pe care am citit-o, Istoria noastră… văzută altfel, are subtitlul „Strategii bune și rele din trecutul nostru”. Mie, un umil cititor, necunoscător al istoriei, nespecialist, abordarea din eseurile cărții mi se pare corectă. Sunt sigur însă că mulți ar putea spune că este o abordare controversată. De altfel, Dan Brudariu, ne avertizează: „În acest comentariu veți găsi pasaje care vor surprinde sau stârni opoziția celor care au fost crescuți cu mituri și au rămas prizonierii unor povești. Zgura prezentării etern triumfaliste a trecutului trebuie înlăturată. Să pornim la cunoașterea istoriei noastre sine ira et studio” (fără mânie și pârtinire).

Dan Brudariu ne spune: „Cunoscând trecutul putem compara faptele celor care au condus o țară. Vom putea evalua mai corect nu numai rezultatele lor în apărarea țării și a puterii lor ca domnitori ci și consecințele măsurilor luate pentru supușii lor. Adică, pentru cei mulți, pentru protecția întregului popor care a executat sub comanda lor ordinele primite și a trăit în condițiile create sau obținute de către domnitori. Stabilirea faptelor este de resortul cercetătorilor științifici ai istoriei. Comentariul faptelor stabilite rămâne liber pentru toți, în măsura înțelepciunii fiecăruia.”

De asemenea, Dan Brudariu subliniază un adevăr de necontestat: „Cunoașterea trecutului este utilă numai în măsura în care ajungem să cunoaștem istoria așa cum a fost. Adică, fără adăugări de fapte fictive, fără înflorituri, fără a atribui cuiva calități și merite lipsite de temei. Adică fără mituri, create cu scopul de a satisface interese conjuncturale care induc în eroare și ne fac să credem în ficțiuni. Or, istoria a fost folosită deseori ca un mijloc de manipulare.”

Scriitorul Dan Brudariu subliniază faptul că noi românii am avut nenumărate pagini de glorie în istoria noastră, dar și perioade triste din care de multe ori nu credeam că vom ieși vreodată. Toate acestea formează „adevărata noastră istorie”. Dar, ne avertizează, nu avem voie să ascundem unele fapte mai puțin bune „creând mituri. Să ne bucurăm de imensa forță latentă de viață a poporului nostru care a supraviețuit și învins în ciuda adversităților de care ne-am lovit întotdeauna.”

În acest context, scriitorul este de părere că activitatea tuturor domnitorilor care au condus țara noastră trebuie evaluată „nu numai în funcție de rezultatul războaielor, ci și în măsura în care străduințele lor au avut ca obiectiv asigurarea și protecția intereselor de viață ale poporului. Dacă ținem seama de această realitate a interdependenței relațiilor sociale, putem avea o vedere mai completă, mai realistă a trecutului. Vom putea constata și reține dacă măsurile și strategiile alese de conducători au avut consecințe favorabile, nu numai pentru cei care conduceau, dar și pentru întregul popor. Vom privi istoria altfel.” Această abordare este extrem de importantă pentru că numai în acest fel vom putea „trage concluzii și învățăminte pentru a evita repetarea unor greșeli.”

Printre multe altele, scriitorul Dan Brudariu ne prezintă faptele de eroism de netăgăduit ale lui Decebal, dar și marea greșeală pe care a făcut-o, trădând așteptările romanilor, acțiune care a condus la consecințe nefaste asupra propriului popor. Romanii au jefuit tezaurul poporului dac, soldați romani au ucis mii de bărbați, femei și copii, iar mulți au fost luați sclavi, forțați să lupte în arenele gladiatorilor sau înrolați în armata romană pentru a lupta în alte părți ale continentului. Toate acestea pentru a induce teroarea asupra unei populații oricum decimată, dar care nu trebuia să mai aibă vreodată puterea de a opune rezistență împotriva romanilor.

Alte file de istorie prezentate în carte sunt despre: Țara Românească – primul stat feudal valah suveran și independent; soțiile unora dintre domnitorii noștri – care au avut uneori o mare influență asupra deciziilor și chiar asupra sorții soților lor; câțiva mari domnitori ai neamului românesc, cum ar fi Mircea cel Bătrân și Ștefan cel Mare; influența pozitivă a apariției tiparului; repetatele încercări de unire a tuturor românilor într-o singură țară; Tezaurul României – „o poveste cu sau fără sfârșit?”; sau despre un mare diplomat român, Nicolae Titulescu. Un eseu interesant este despre „Mituri istorice nefaste și pericolele lor” pe care vă las vouă, dragi cititori, plăcerea de a-l citi.

Cărțile scriitorului Dan Brudariu se pot achiziționa de la Librăria Coresi și le recomand cu drag:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s