Părerea mea despre… Patru cărți din seria „Educație pentru viață” de Michiela Poenaru, cu ilustrații de Delia Eftimie, de la Editura Coresi (Librăria Coresi)

Sunt clipe în viață în care ai vrea să uiți de prezent.

Azi am devenit din nou copil. Am citit patru cărți superbe pentru copii, scrise de Michiela Poenaru, din seria Educație pentru viață, cu ilustrații atât de frumoase ale talentatei Delia Eftimie. Superbă este nu numai prezentarea grafică – eu am citit ediția color a cărților – dar superb este și conținutul – temele abordate fiind fundamentale în creșterea și educația copiilor. Ce mult mi-aș fi dorit să am aceste cărți atât de frumos și pe înțelesul copiilor scrise, atunci când am fost de-o șchioapă. Eu recomand ca aceste cărți să stea pe noptiera fiecărui copil – acolo unde le poate vedea, le poate răsfoi –, iar dacă este mai mic, părinții și bunicii le pot avea la îndemână și să le citească celor mici de câte ori cred ei de cuviință. Pentru că aceste cărți nu se citesc o dată și se pun la loc în raft. Acestea sunt cărți de referință, așa cum sunt dicționarele, cărți la care te întorci din nou și din nou. Și, o spun cu mâna pe inimă, adulții au și ei ce învăța din ele.

Voi cita de pe http://www.cartipozitive.ro/info-carti-pentru-viata.html, acolo unse se pot găsi toate detaliile despre aceste cărți de mare importanță pentru copii:

„Cele 4 cărți din pachetul Educație pentru viață promovează valori fundamentale ale unei vieți frumoase, armonioase, trăită în bucurie, precum: Respectul față de părinți, bunici, profesori etc; Cinstea, empatia, prietenia; Iubirea față de semeni, încrederea în sine; Apropierea de carte și de învățătură; Sănătatea fizică și psihică; Munca și respectul muncii celuilalt și multe altele.”

Cei șapte ani de acasă, Codul bunelor maniere pentru copii, este o colecție de reguli de conduită pe care, din păcate, în lumea de azi, chiar și mulți adulți nu le respectă. Citind această carte îmi aduc aminte de multe dintre aceste reguli pe care le-am învățat acasă și apoi la școală. Sunt, pentru mine, reguli simple, normale, cu care ar trebui să te naști. Dar, așa cum spune scriitoarea Michiela Poenaru, „Politețea este «ceva» care se învață. Și se învață ușor.” Dar, din păcate, câți dintre noi pur și simplu uităm sau nu vrem să ne comportăm așa cum se cuvine?

Temele abordate sunt diverse, par multe, dar sunt atât de ușor de învățat și apoi de urmat: de la simplul salut la punctualitate; de la cum mâncăm la cum ne comportăm când mergem în vizită sau când avem musafiri; de la comportamentul în magazine sau în călătorii, la cum vorbim la telefon și cum scriem scrisori.

Inițiativa autoarei pentru ideea scrierii acestei serii de cărți este de lăudat. În special, această carte, Cei șapte ani de acasă, ar trebui să fie prezentă în casele fiecărui copil, dar mai ales în fiecare grădiniță și școală.

Minte sănătoasă în corp sănătos conține o mulțime de sfaturi practice despre igienă, alimentație, odihnă, petrecerea timpului liber, acordarea primului ajutor, despre sănătatea copilului și a planetei pe care trăim. Copiii sunt învățați în această carte că sănătatea deplină înseamnă nu numai sănătatea fizică ci și cea psihică. Fiind atât de importantă, copiii trebuie să învețe de mici cum să aibă grijă de sănătate, aplicând zi de zi câteva reguli atât de bine prezentate de scriitoarea Michiela Poenaru.

Voi cita câteva rânduri dintr-un capitol foarte drag mie, „Fii bun și curat la suflet”:

„A avea liniște sufletească înseamnă:
Să fii împăcat cu tine însuți, adică să te cunoști, să știi care îți sunt calitățile și să le cultivi, să știi care îți sunt imperfecțiunile și să te străduiești să le corectezi. […]
Să te păstrezi permanent în termenii cei mai buni cu cei din jurul tău: familie, prieteni, colegi, rude, vecini. Pentru aceasta, trebuie să te comporți cu toți cei din jur cu respect, cu corectitudine și cu bună-credință. Dacă ai supărat pe cineva, cere-ți iertare. Dacă te-a supărat cineva, străduiește-te să ierți, chiar dacă persoana respectivă nu-ți cere iertare. […]
Să nu minți, căci minciuna îți va da stări de neliniște și de vinovăție, iar mai devreme sau mai târziu adevărul va ieși la iveală, pentru că, după cum spune o înțeleaptă zicătoare – «Minciuna are picioare scurte».[…]
Să nu invidiezi pe nimeni, niciodată. Invidia este ca o boală care îți roade mintea, gândurile, acțiunile. Acceptă ideea că oamenii sunt diferiți. […]
Să nu înșeli sau să păcălești pe nimeni. Nu uita: «Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face!» […]
Să nu urăști. Ura este o adevărată otravă pentru sufletul omului. Ea nu face altceva decât să învenineze viața. […]
Să nu faci vreun rău celor din jur. În schimb, nu înceta niciodată să faci bine oamenilor, fără a aștepta sau pretinde vreo răsplată pentru aceasta. Ajută-i mereu pe ceilalți: cu o vorbă, cu un gest, cu o faptă.”

Oare nu sunt acestea sfaturi de urmat și pentru noi, cei mari, cei de orice vârstă? Eu sunt convins că da.

Cine se scoală de dimineață departe ajunge este o antologie de peste 500 de proverbe și zicători de bază pe care orice copil ar fi bine să le citească și să mediteze la tâlcul lor. Așa cum ni se arată în prefață, „Orice vorbitor de limba română are datoria de a cunoaște măcar pe cele mai uzuale dintre acestea (proverbe, n.m.), deoarece, pe de o parte, ele fac parte din zestrea noastră culturală, iar pe de altă parte sunt un important mijloc de comunicare: de multe ori cu ajutorul unui proverb (sau al unei zicători) exprimăm cel mai bine ceea ce avem de spus.”

Așa cum am mai spus, această carte este una de referință și se poate consulta ori de câte ori copilul, dar și adultul, simte nevoia. Mie-mi place să citez din cărțile pe care le citesc, așa că o voi face și acum, citând aici câteva proverbe:

„Adevărul ustură.”
„A vorbit adevărat și-a venit cu capul spart.”
„Cine vrea să mănânce miezul, trebuie mai întâi să spargă coaja.”
„Întâi capul să gândească, ș-apoi gura să vorbească.”
„Cine nu-și iubește părinții, pe nimeni nu poate iubi cu adevărat.”
„Înnegrind pe altul, nu te albești pe tine.”
„Totdeauna binele se uită mai lesne decât răul.”
„Mâna care dă nu se mușcă.”
„Cine seamănă vânt, culege furtună.”
„Prietenii nu se cumpără cu bani.”
„Întâi judecă-te pe tine și apoi judecă pe altul.”
„Cât ți-e plapuma, atât te întinde.”
„Cine pe altul omenește, pe sine se cinstește.”
„Vezi paiul din ochiul meu, nu vezi bârna din al tău.”
„Orice trandafir are și spini.”
„Cuvântul bun unge și cel rău împunge.”
„Și tăcerea e un răspuns.”
„Vulpea, când n-ajunge la struguri, zice că sunt acri.”
„Lucrul la timp dăruit, prețuiește îndoit.”
„Ura naște ură.”
„Rana se vindecă, dar urma rămâne.”
„Numai cine nu muncește nu greșește.”
„Rău cu rău, dar mai rău e fără rău.”
„Mai binele este dușmanul binelui.”

Mie îmi place foarte mult această carte!

Brățara de aur conține 100 de profesii explicate pe înțelesul copiilor. Deși în lume sunt mult mai multe de 100, meseriile din această carte sunt unele dintre cele mai la modă în zilele noastre. De la profesor la geolog, de la medic la inginer, de la fotograf la proiectant și programator, ne sunt explicate părțile frumoase ale meseriilor, dar scriitoarea nu uită să specifice în fiecare caz cât de grele sunt unele dintre ele, câtă dedicație, spirit de sacrificiu, curaj sau muncă cu adevărat fizică implică altele. Citind această carte, copiii au un punct de pornire, pot să compare diversele meserii, pot să-și facă o idee despre ce îi așteaptă în viața de adult. Și, desigur, pot apoi citi mult mai multe și-și pot îmbogăți cunoștințele despre meseriile care îi atrag.

Ne spune autoarea: „Pregătirea pentru o anumită profesie se face în școală și ea începe chiar din clasa I – când se învață scrisul și cititul. Astăzi, rareori se întâmplă ca o profesie să poată fi practicată dacă nu știi să scrii și să citești. Pregătirea continuă pe parcursul tuturor anilor de școală, fiind finalizată la terminarea liceului, a unei școli postliceale sau profesionale sau, în cazul profesiilor care necesită o pregătire superioară, la terminarea facultății. De fapt, de învățat învățăm și după ce terminăm școala. Pentru a practica cu succes o meserie trebuie să înveți continuu, să fii la curent cu tot ce este nou.”

Eu cred că numai citind, scriind și fiind informați, copiii vor putea face alegerile corecte și bune în viață.

Mulțumim Michiela Poenaru pentru această serie de cărți pentru copii. Este o inițiativă binevenită și foarte folositoare!

Eu recomand și cartea Cum să fii un bun părinte, care vine la pachet cu cele 4 cărți de mai sus.

Până la sfârșitul anului, prețul fiecărei cărți de la Librăria Coresi este redus cu 20%. O carte este un cadou frumos pentru suflet. Sunt sigur că această colecție de cărți va fi apreciată de orice copil care o va găsi sub bradul de Crăciun.

Cărțile se pot achiziționa de la Librăria Coresi și le recomand cu mare drag:

http://www.cartipozitive.ro/

https://www.epublishers.us/publish-with-us/michiela-vasile-poenaru.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s