Părerea mea despre… „Cartea firii” de Codrin Ștefan Țapu

Cartea firii de Codrin Ștefan Țapu este o colecție de aforisme, reflecții, vorbe de duh și gânduri scrise în mod succint, în câteva cuvinte, dar atât de pătrunzătoare. Fiind despre naștere, viață și moarte, este, cred eu, și o carte filozofică cu accente psihologice. Este o carte care te poate ajuta să te redescoperi, să înveți să trăiești mai bine, să-ți sporești încrederea în tine însuți. Chiar dacă nu pot spune că am rezonat cu fiecare cuvânt, totuși am fost impresionat de ușurința cu care autorul exprimă atât de mult în atât de puține cuvinte.

Este o carte pe care nu o citești doar o dată. O poți ține pe noptieră, depinde de firea ta, și poți relua cititul ei, dacă nu în întregime, atunci măcar a reflecțiilor cu care te identifici.

Pentru că nu știu ce aș putea adăuga, cel mai bine este să citez câteva rânduri:

„Poate că unii ți-au zis că ești prea tânăr și nu ai nimic de spus. Poate unii ți-au spus că soarele tău a apus. Poate că te simți comun, oarecare, simți că nu ești important, iar gândul acesta te doare. Greșită această concepție: de fapt, fiecare om este o excepție! Poți fi la fel de bun ca și cel mai bun.”

„Uneori, adultul care spune: «Ce știi tu? Ești doar copil!» este mai imatur decât copilul căruia i se adresează. Copilul nu are întotdeauna dreptate, dar e mereu sincer, chiar și atunci când se preface. El nu își ascunde niciodată foamea de iubire. El nu acceptă niciodată realitatea ca pe o fatalitate, și nici despărțirea ca pe o necesitate. […] E nevoie de multă maturitate ca să ajungi la înțelepciunea unui copil…”

„Nu există ființă mai puternică decât femeia care spune: «N-o să mor din asta… Merg mai departe», în timp ce cu dosul palmelor își șterge discret lacrimile răzlețe de pe obraji. Să învățăm de la ea. Și, mai ales, să încercăm să o ferim de a mai plânge vreodată.”

„Nu îți fie frică de ce poți face. Teme-te de ceea ce nu poți.”

„Trecutul te ajută să te concentrezi asupra prezentului și să visezi la viitor.”

„Unde nu sunt nebuni, nimeni nu e în toate mințile.”

„Ceea ce contează cel mai mult nu este ce facem, ci legăturile dintre faptele noastre.”

„Când crezi că totul e pierdut, nimic nu e pierdut încă. Poți încă gândi. Dacă poți gândi că totul e pierdut, poți gândi mai bine de atât.”

„Încearcă să însemni totul pentru cineva și ceva pentru fiecare.”

„Cea mai mare plăcere a libertății este să respecte regulile.”

Îmi pare rău că nu-l pot găsi pe scriitorul Codrin Ștefan Țapu pe facebook pentru că aș dori să-l felicit pentru această mică dar mare carte, care se poate achiziționa de la Librăria Coresi și pe care o recomand cu drag:

http://www.librariacoresi.ro/shop?search=codrin+ștefan+țapu

Am găsit însă un scurt videoclip de la lansarea cărții:

https://www.youtube.com/watch?v=OJVYaKeIQ8E

Autorul spune aici părerea lui despre carte. Printre altele, „cartea este un mic ghid de ajutor sufletesc”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s