
În Clanul interlopilor, unul din nenumăratele lui romane, scriitorul Iuliu Stanciu urmărește destinele paralele ale doi colegi, prieteni și mai apoi frați de cruce, dintr-un oraș de provincie. Cartea dovedește faptul că în formarea unui copil contează foarte mult nu numai educația din familie, dar și anturajul în care ajunge să se integreze.
Pompiliu, care face parte dintr-o familie bună, are multe idei năstrușnice, face foarte multe năzbâtii, dar este și un copil foarte ambițios. Intră la facultatea de drept, devenind jurist și apoi procuror în București. Un mentor de la facultate îl învață o sumedenie de tertipuri care sunt folosite de cei din lumea justiției. Cariera lui merge înainte. Are o mare decepție în dragoste, dar până la urmă se căsătorește și are un fiu.
Celălalt copil, Nelu, partenerul lui Pompiliu în multele prostii pe care le fac împreună, are parte de o copilărie mai puțin fericită. Tatăl lui îl bate pentru fiecare problemă pe care copilul o creează. Până la urmă, sătul de abuzurile fizice și psihice ale părintelui, pleacă de acasă și devine, la rândul lui, un om feroce. Se mută mai târziu într-o locuință insalubră dintr-un cartier mărginaș al Bucureștiului, se asociază cu doi frați și o fată, și apoi, printr-o infracțiune, pune mâna pe o vilă de pe marginea unui lac, locuință care devine cartierul general al acțiunilor ilegale ale grupului. Cooptează câțiva „colaboratori” și astfel formează Clanul interlopilor, o firmă care va da mult de furcă autorităților.
Deși nu mai știu unul despre altul mulți ani, cei doi prieteni se reîntâlnesc, la un moment dat, într-o conjunctură care îl pune la încercare pe unul dintre ei. Va ține oare cont decizia lui de jurământul depus unul altuia în momentul în care cei doi au devenit frați de cruce? Vă las pe voi, dragi cititori, să vedeți dacă cel pus în fața acestei foarte grele decizii va alege calea cea bună.
Cartea se poate achiziționa de la Librăria Coresi și o recomand cu drag, alături de toate celelalte cărți scrise de scriitorul Iuliu Stanciu: