
Domnul Dan este un burlac, ceea ce nu cred că e de mirare după modul în care-l caracterizează scriitorul Marius Negoiță în acest al treilea roman al lui pe care am avut șansa să-l citesc.
Domnul Dan este un tipicar care se trezește zilnic la ora șase dimineața fix, apoi respiră aer curat timp de 10 minute în fața geamului deschis, face duș 20 de minute, exerciții alte 30, prepară mâncarea timp de 20 de minute, mănâncă pe durata a 20 de minute și își bea cafeaua tot în 20 de minute. La ora 8 și jumătate fix iese din casă și merge pe jos la serviciu, unde ajunge în exact 20 de minute – reglându-și pasul fie soare, fie ploaie, ca nu cumva să ajungă mai repede sau mai târziu –, începe serviciul la 9 fix și îl termină cu exactitate la ora 4 și jumătate după-amiaza. Citește la ore regulate – seara (în timpul săptămânii), dimineața (sâmbăta și duminica) –, face mâncare zilnic – jumătate de oră, la aceleași ore fixe – și mănâncă după un program riguros astfel încât să se mențină la aceeași greutate. Absolut tot ceea ce face este după un orar bine stabilit de el însuși, orar care este programat să-l producă săptămânal – în aceeași zi, la aceeași oră – și în care înșiruie ce va mânca, unde va merge, cât va cheltui și așa mai departe.
Domnul Dan duce o viață robotizată, minuțios programată pe minute, ore, zile și săptămâni.
Lucrează în același birou de 15 ani. Nu-și dorește deloc să promoveze pentru că, spune el, acceptarea oricărei alte funcții i-ar da peste cap bugetul lui de timp și cheltuieli. În acest sens, spune: „Țin foarte mult la constantele din viața mea. Atâta timp cât mă mulțumesc, de ce le-aș schimba? Să caut mai mult? Mi se pare o prostie. Când începi să cauți deja nu te mai bucuri de ce ai.”
Dar, din nefericire pentru el, surprizele nu prea are cum să le controleze. Așa că, într-o zi, la serviciul lui de la fisc – unde este ceva obișnuit ca unii să vină, alții să plece, să urce sau să coboare pe scara carierei –, o primește, într-o zi de joi, pe noua sa colegă – o pilă a unei personalități foarte sus-puse –, care îi va bulversa întreaga viață monotonă de până atunci.
Așa cum ne-a obișnuit, narațiunea și dialogurile lui Marius Negoiță sunt plăcute, ușor de citit, hazlii, dar, în același timp, romanul Domnul Dan poate fi privit, după părerea mea, și ca o satiră politică.
Cartea se poate achiziționa de la Librăria Coresi și o recomand cu drag: