
Olga Delia Mateescu este actriță și profesor universitar doctor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale din București”. A interpretat peste 90 de roluri, majoritatea pe scena Teatrului Național București, a jucat în peste 10 filme și a interpretat multe roluri în piese de teatru și în seriale de televiziune. De asemenea, Olga Delia Mateescu a publicat numeroase cărți, piese de teatru, articole și a primit de-a lungul carierei premii și distincții pentru actorie și dramaturgie. O mare parte dintre piesele scrise de dumneaei s-au jucat atât pe scena unui mare număr de teatre din întreaga țară, cât și la televiziune, și i-au fost difuzate la Teatrul Național Radiofonic.
Ultima dintre cele trei cărți scrise de îndrăgita actriță Olga Delia Mateescu pe care le-am citit zilele acestea, Țara de fum, conține cinci scurte piese de teatru pe care mi-aș dori să le urmăresc puse în scenă.
„Unde este locul tău?” este o poveste de actualitate despre dramele, frământările, tristețile care au loc în timpul izolării cauzate de restricțiile de care cu toții ne-am lovit în ultimii ani. Totul pare real, parcă ai un film în fața ochilor. Citind dialogurile acestei piese poți să te pui foarte ușor în pielea personajelor. E trist, dar atât de adevărat ceea ce ne face Olga Delia Mateescu să vedem, sau să retrăim, cu ochii minții.
Greutățile dintr-un spital din Moldova, din timpul primului război mondial, ne sunt înfățișate cu acuratețe în „pH acid”. Epidemia de tifos, pe lângă rănile din lupte, face ravagii printre soldați și populația civilă. Petre și Dia, frate și soră, sunt două cadre medicale în luptă cu neajunsurile materiale care au un impact atât de dureros într-un spital, dar și cu urmările nevăzute ale războiului, cum ar fi cele din sufletele oamenilor.
„Dacă pică paradigma?” este o piesă de teatru științifico-fantastică, în care „acțiunea se petrece într-un viitor oarecare după o pandemie oarecare”. Trei oameni trăiesc într-un oraș construit pe verticală, traiul direct pe pământ fiind o raritate. Se poate trăi toată viața chiar numai la un singur etaj. Mulți oameni s-au născut acolo și nu au părăsit deloc edificiul. Totul este „artificial, digitalizat, modificat”, cu toate acestea „este o minune inginerească, arhitecturală, oferă condiții optimizate de viață”, având „tot ce e și pe pământ”. Numai că, așa cum ne putem imagina, viața de acolo este de fapt o capcană: oamenii sunt în permanență monitorizați și nu au habar de ceea ce le-ar putea oferi viața pe pământ. Meserii vechi sunt uitate, meserii noi apar. Este rodul civilizației, a mersului înainte al omenirii, sau este de fapt o tragedie? Vă las pe voi, dragi cititori, să descoperiți răspunsurile la aceste întrebări dar și celelalte piese de teatru scrise de o personalitate marcantă a teatrului românesc.
Și pentru că peste câteva zile este ziua de naștere a actriței Olga Delia Mateescu, doresc să îi urez un sincer „La mulți ani!” cu multă sănătate, fericire și mult succes în tot ceea ce întreprinde.
Cartea se poate achiziționa de la Librăria Coresi și o recomand cu drag:
https://www.librariacoresi.ro/shop?search=olga+delia+mateescu