
Olga Delia Mateescu este actriță și profesor universitar doctor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale din București”. A interpretat peste 90 de roluri, majoritatea pe scena Teatrului Național București, a jucat în peste 10 filme și a interpretat multe roluri în piese de teatru și în seriale de televiziune. De asemenea, Olga Delia Mateescu a publicat numeroase cărți, piese de teatru, articole și a primit de-a lungul carierei premii și distincții pentru actorie și dramaturgie. O mare parte dintre piesele scrise de dumneaei s-au jucat atât pe scena unui mare număr de teatre din întreaga țară, cât și la televiziune, și i-au fost difuzate la Teatrul Național Radiofonic.
A doua dintre cele trei cărți scrise de îndrăgita actriță Olga Delia Mateescu pe care le citesc zilele acestea, Fantoma din lacul morii, este o colecție de nuvele.
„Duhul din teracotă” este o poveste duioasă despre Radu, un copil crescut de bunici după ce mama lui moare la naștere iar tatăl lui pleacă undeva departe, se pare că deportat. Universul copilului este casa bunicilor – care, pentru el, sunt părinții lui adevărați –, cu o sobă de teracotă albă care-i ține de cald în zilele friguroase de afară. Peste ani, copilul ajunge psiholog și se întoarce în casa copilăriei sale. Este o poveste ce îți pătrunde cu căldură în suflet.
„Cântecul mierlei” îl are în centrul atenției pe Petru, un băiat despre care toată lumea crede că este un erou pentru că a salvat copii de la accidente iminente, fete de la înec, și a înfăptuit alte asemenea lucruri deosebite. Dar, de fapt, în toate aceste evenimente, el a fost omul potrivit în locul potrivit, așa că totul este un fel de „unde dai și unde crapă”. Sora lui și prietenul lui, un chirurg, sunt alte două personaje care „joacă” în această scurtă povestire care este și ea una dintre preferatele mele.
O poveste de dragoste drăguță dintre doi studenți este nuvela „Miraj”. Ea, Varvara, căreia îi place să i se spună doar Vara, este studentă la istorie. El, Dinu, este student la „Artă și Viață”, cum îi place să se prezinte. Cei doi tineri se întâlnesc în Dobrogea, la 3 kilometri de mare, într-o tabără de muncă voluntară, la cules de piersici. Apoi, Varvara și Dinu o întâlnesc pe Fata Morgana…
Fantoma din lacul morii mai conține încă trei nuvele, pe ale căror tâlc vă las pe voi, dragi cititori, să le descoperiți.
Cartea se poate achiziționa de la Librăria Coresi și o recomand cu drag:
https://www.librariacoresi.ro/shop?search=olga+delia+mateescu