
Olga Delia Mateescu este actriță și profesor universitar doctor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale din București”. A interpretat peste 90 de roluri, majoritatea pe scena Teatrului Național București, a jucat în peste 10 filme și a interpretat multe roluri în piese de teatru și în seriale de televiziune. De asemenea, Olga Delia Mateescu a publicat numeroase cărți, piese de teatru, articole și a primit de-a lungul carierei premii și distincții pentru actorie și dramaturgie. O mare parte dintre piesele scrise de dumneaei s-au jucat atât pe scena unui mare număr de teatre din întreaga țară, cât și la televiziune, și i-au fost difuzate la Teatrul Național Radiofonic.
Prima dintre cele trei cărți scrise de îndrăgita actriță Olga Delia Mateescu pe care le voi citi în aceste zile, Memoriile unui om prost, este o colecție de nuvele satirice.
O foarte precisă descriere a cărții apare pe coperta a patra, așa că am s-o citez aici: „Prezentul volum cuprinde nuvele constituite într-un fel de proiect de cercetare, însă cu mijloace artistice, a fațetelor unui fenomen predominant: prostia. Lipsa sentimentului de importanță […], naivitatea […], inadecvarea […], dorința de a se izmeni în contrast cu pierderea scopului în viață, inteligența adormită […] sau pierderea forței vitale într-o lume dominată de înlocuitori […] sunt felurite haine în care un om își poate îmbrăca prostia, de fapt diverse trepte ale trecerii de la simplu la încâlcit. Citiți și… luminați-vă!”
„Testamentul unui prost (Basarab către ceilalți)” este un hilar și satiric testament și o scrisoare de bun rămas lăsată copiilor lui, scrisă de un medic pensionar care se consideră „prost” pentru tot ceea ce a făcut în viață – lucruri de apreciat de altfel, printre care scrierea a trei cărți de specialitate și a două romane –, care dorește să se căsătorească și să înceapă o viață nouă, modernă, adaptată la cerințele din zilele noastre. Iată câteva dintre sfaturile din testamentul lui:
- „Când vă nașteți, aveți grijă și țipați încontinuu, dormiți, mâncați și iar țipați. Doar astfel veți putea să vă impuneți mai târziu în viață. Făcând asta în mod profesionist.”
- „Când vi se cere ajutorul, promiteți și imediat apoi uitați.”
- „Stați toată ziua pe net, adunând rețete de secrete pentru o viață sănătoasă pe care să le trimiteți prietenilor.”
- „Nu citiți cărți decât on-line, altfel imaginația o va lua razna.”
- „Nu vă uitați la reclame, actorii sunt convingători.”
- „Dacă trăiți o schimbare de regim riscați și publicați rapid un protest. Despre orice. Trei sunt de ajuns. Veți fi președinte de ceva pe viață.”
În „Leacul”, un medic psiholog are ca pacient un tânăr vulcanolog căruia i-a pierit glasul din cauza unui eșec profesional. Medicul îi găsește leacul: scrisul. Astfel că pacientul scrie, iar medicul cercetează și apoi descoperă ceva ce-l va face pe tânăr să iasă din starea lui. O poveste interesantă în care își are locul și un câine cu nume neobișnuit: Wohodulumugulum.
Vă las pe voi, dragi scriitori, să descoperiți și celelalte nuvele din acest volum.
Cartea se poate achiziționa de la Librăria Coresi și o recomand cu drag:
https://www.librariacoresi.ro/shop?search=olga+delia+mateescu