Dragi copii, vă mai aduceţi aminte de omul nostru bun? Între timp, de când n-am mai desenat, omului nostru i-a crescut puţin părul, ba şi puţină barbă şi mustaţă (dar asta nu ştiu sigur dacă nu cumva e pojar albastru), şi şi-a pus şi ochelari, nu de soare, de vedere că săracu vede din ce în ce mai rău. Chiar dacă unii ar spune despre el că e cam urâţel, să ştiţi că are inimă bună. Nu contează cum arată privit din exterior. Un om poate fi atât de frumos pe interior că nici nu vă puteţi imagina.
Astăzi, dacă vreţi, vom desena un ursuleţ.
Avem nevoie de ceva rotund, orice găsim în casă, monede, capace de apă minerală, orice cu care să putem desena un cerc.
Chiar şi un compas, pentru copiii mai mari. Cel mai simplu este să folosim două monezi de dimensiuni diferite. Vom ţine cu un deget moneda, iar cu mâna cealaltă vom desena cercuri urmărind conturul monezii. Să nu vă faceţi probleme dacă cercurile nu ies perfect. Nici nu trebuie. Ursuleţul va prinde viaţă şi cu imperfecţiuni.
Dar, dragi copii, dacă folosiţi monezi, vă rog eu frumos să îi rugaţi pe mămica sau tăticul, să le spele bine cu apă şi săpun înainte de a le folosi. Monezile au mulţi microbi pe ele, iar noi, copiii, mai punem mâna în gură sau la ochi şi e bine să avem monezi curate.
Hai să pornim la treabă. Puteţi folosi o coală de scris împărţită în patru. Mai întâi hai să dăm un nume proiectului nostru (aşa cum le place oamenilor mari să spună):
Apoi, cu moneda mare, desenăm un cerc puţin mai sus de jumătatea spaţiului nostru de joacă:
Acest cerc va fi căpuşorul ursuleţului nostru. Îi vom desena doi ochişori, un nas, şi-l vom face să zâmbească şugubăţ:
Acum, spre deosebire de omul nostru bun, ursuleţului vom încerca să-i desenăm şi corpul. Mai întâi, tot cu moneda mare, desenăm un cerc lipit chiar sub căpuşorul lui:
Să-i facem un buric şi apoi cu un semicerc să-i desenăm burtica:
Acum hai să-i construim cele două urechiuşe. Cu moneda mică, desenăm două cercuri în stânga şi în dreapta căpuşorului, iar în interiorul cercurilor mai desenăm câte un mic arc de cerc:
Nu mai avem mult. Hai să-i desenăm mânuţele (sau lăbuţele din faţă):
Picioruşele (sau lăbuţele din spate):
Iar în final, adăugăm în lăbuţele lui câte trei cerculeţe mici desenate cu mâna:
Ăsta este ursuleţul nostru făcut doar din cercuri de două dimensiuni. Dacă v-a plăcut, la fel puteţi desena oameni de zăpadă, căţeluşi, pisicuţe sau orice animăluţ vă place. Cred că se pot desena şi girafe! Vă doresc spor la desenat dragi copii.