Părerea mea despre… „Vess” de A. B. Zar, de la Editura Coresi (Librăria Coresi)

N-am mai citit literatură S.F. de foarte mult timp. Îmi aduc aminte că se editau pe vremuri reviste S.F. dedicate sau, în altele, se publicau scurte povestioare. Le citeam imediat, îmi plăceau pe vremea aia. Am avut și vreo trei almanahuri „Anticipația”, de fapt chiar primele ediții, 1983, 1984 și 1985, pe care le-am citit din scoarță-n scoarță. Eram fascinat și de OZN-uri și am citit câteva cărți și despre acestea.

Vess este o planetă vecină cu Pământul. O planetă mică – cam cât o țară mare – locuită de vessarieni, ființe asemănătoare, ca fizionomie, oamenilor. Vessarienii sunt semeți, frumoși, sunt iubitori, nu mint, se respectă reciproc și au mare grijă de orice resursă – nu le place să arunce nimic, ci folosesc totul judicios – muncesc pentru tot ceea ce le trebuie, nu se plâng, nu cer ajutorul nimănui, se ajută singuri și au un respect deosebit pentru cei mai puternici. Planeta lor are multe păduri, apă, flori, animale blânde și este scăldată de foarte mult soare. „Vesarienii sunt fericiți!”, ne spune scriitoarea A. B. Zar.

Este aceasta o lume ideală? Așa pare, la început. Dar cum nimic pe lumea asta, sau pe orice lume, se pare, nu vine gratuit, vessarienii nu sunt liberi să facă orice. De exemplu, Karra, unul dintre personajele principale, este atenționată la un moment dat de „operatorul de securitate” că îi atârnă părul și nu are voie să umble pe stradă astfel pentru că este anticonstituțional, fiind somată să se oprească pentru ca să și-l aranjeze.

Unii, puțini dintre ei, au un „dar” special, aptitudinea de a „citi” o persoană pe care o ating, asta însemnând că pot să afle chiar și ce gândește ființa respectivă. Ca să se apere, vessarienii au inventat niște scuturi de protecție împotriva celor astfel dotați.

Pe planeta Vess există nu numai vessarieni, ci și decaoameni, niște ființe robotizate, care îi ajută în activități pe unii locuitori. De asemenea, mai sunt și ihtiomi, o încrucișare între pești și vessarieni. Deplasarea se face cu „aeromobile”, banii sunt numiți „unități monetare” iar casele „adăposturi”.

Planeta este împărțită în patru districte, fiecare dintre ele având ceva majoritar: vegetație, apă, animale sau resurse naturale.

Vess de A. B. Zar, deși este un roman științifico-fantastic, are destule imersiuni în umanitate. Caracterele unor personaje sunt apropiate de cele pe care le cunoaștem în viața noastră reală de pe Pământ. Există și acolo vessarieni acuzați pe nedrept, există un tribunal al lor – Vesstarhul – care poate condamna la jertfa supremă – numită „criogenie” – pe trădători. Și, așa cum ne arată scriitoarea A. B. Zar, chiar dacă la început pare că toată populația este curată, sunt totuși probleme majore care apar. De unde? Dintr-o colaborare cu pământenii, care sunt amenințați de o anumită catastrofă. Și de aici se țese o întreagă poveste fascinantă, cu multe intrigi, schimbări de situație, o poveste care conține multă dragoste dar și răutate. Vă las pe voi, dragi cititori pasionați de literatura S.F. să descoperiți această lume și această poveste care te ține cu sufletul la gură.

Cartea se poate achiziționa de la Librăria Coresi și o recomand cu drag:

https://www.librariacoresi.ro/shop?&search=A.+B.+Zar

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s