Părerea mea despre… „Exercițiu de respirație” de Irina Constantinescu

Desigur că există și acțiune în acest roman, dar Exercițiu de respirație este cel mai mult poveste, filozofie, trăire, sentiment. Povești despre București, un oraș drag în care am respirat și eu 18 ani, filozofie despre viață și iubire, sentimente despre oameni dragi și multe altele. O iubire mocnită a unei tinere fete față de un bărbat mai în vârstă decât ea, o iubire a lui față de ea, la fel, neîmpărtășită, apoi regăsirea, după un timp, într-un avion, în drum spre o capitală europeană.

Irina Constantinescu este o povestitoare înnăscută, cu un stil matur, aș zice eu, un umor fin și o sensibilitate aparte. Nu o spun numai eu, un simplu cititor, ci o spun și alții. De exemplu, romanul Exercițiu de respirație a obținut premiul special pentru ficțiune străină la concursul internațional de literatură „Il Convivio” din Italia.

Sunt atâtea lucruri scrise atât de frumos încât mai bine le citez decât să le stric eu sensul, interpretându-le. Nu sunt un profesionist, ci doar un biet cititor, deci nu știu exact cât am voie să citez, dar o fac pentru că vreau să incit, vreau să determin cât mai mulți oameni să citească romanele scriitoarei Irina Constantinescu. Iată câteva citate:

„Copilăria știe să îndulcească amarul, oricât de amar ar fi…”

„Mi se urase atâta fericire, că nici nu știam ce aș fi putut face cu ea, în cazul în care m-ar fi potopit atâta bine… Căram mormanele de fericire dintr-o parte în alta, încercând să le găsesc un loc unde să rămână până voi avea nevoie de ele… Pentru moment, stăteau în drum și incomodau…”

„Deocamdată ne trăim viitoarele amintiri”.

„Eram o țară în sfârșit liberă, cu oameni liberi, care gândeau liberi, care se manifestau liber și care aveau libertatea de a interpreta, cum doreau ei, libertatea”.

„Este fabulos câte fapte de viață importante ne scapă din vedere, câte secvențe irosim inconștient, fără să le tezaurizăm cumva, fără să realizăm valoarea lor inestimabilă”.

Atât Exercițiu de respirație, una din cărțile mele favorite, cât și cel mai recent roman al scriitoarei Irina Constantinescu, Nemuritorul, se pot achiziționa de la Librăria Coresi și le recomand cu drag:

https://www.librariacoresi.ro/shop?search=irina+constantinescu

Un gând despre “Părerea mea despre… „Exercițiu de respirație” de Irina Constantinescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s