În ceea ce scriu mai jos am fost influențat de un articol din cartea „Despre frumusețea uitată a vieții” de Andrei Pleșu. Articolul se numește „Cinci zile fără televizor” și este despre avantajele petrecerii câtorva zile fără privitul la televizor sau, cu alte cuvinte, „post de televizor” cum l-aș numi eu. Citez concluzia articolului: „Nu cred în utopii. Știu că televizorul nu va dispărea niciodată dintre noi. Că eu însumi îi voi rămâne, până la un punct, prizonier. Propun doar mici cure de dezintoxicare”.
Când spunem că „ținem post”, cred eu, majoritatea ne gândim la mâncare, adică faptul că mâncăm de post, ceea ce înseamnă că nu mâncăm produse ce provin din și de la animale.
Dar, figurat, conform dexonline.ro, a posti înseamnă și „a se abține de la ceva, a duce lipsă de ceva”.
Așa cum sugerează Andrei Pleșu („Asemenea experiențe ar trebui făcute din când în când. Și nu numai cu televizorul.”), și eu cred că uneori e bine să ținem post de mai multe lucruri, nu numai de mâncare.
Eu am ținut post de scris aproape un an. Mi-a fost mai bine? Mi-a fost mai rău? Nu știu și nu mă pronunț. Dar așa am simțit. Așa mi-a fost poate dat să fie. Așa am fost influențat de mediul înconjurător.
Poate că, uneori, e bine să ținem și alte posturi, mai lungi sau mai scurte, după preferințele fiecăruia. Din experiența mea proprie am constatat că, parcă aceleași lucruri ce înainte îmi păreau nesemnificative sau banale, după un post, la prima atingere sau prima impresie, aceleași lucruri le privesc cu alți ochi, sau mi se par deosebite, par mai bune, mai lumești, mai altfel. Un exemplu este cu un măr. Pare atât de banal, dar după o vineri în care nu am mâncat nimic, a doua zi, sâmbătă, mi se pare mult, mult mai bun, mi se pare că îi simt adevărata valoare, că îi simt fiecare vitamină, fiecare fibră.
Alte posturi ce le-am putea ține și care-mi vin acum în minte sunt: post de gânduri negative, post de „prieteni”, post de îngrijorări, post de a da sfaturi, post de a lucra până la epuizare, post de a fi încăpățânat, post de a avea încredere în oameni, post de a nu avea grijă de tine însuți, post de vanitate (ambiție neîntemeiată; dorință de a face impresie; orgoliu, trufie, îngâmfare, înfumurare – conform dexonline.ro), post de a cheltui până îți înroșești toate conturile, post de a-ți dori mai mult decât poți să-ți permiți, post de a fi altceva decât ceea ce chiar ești. Și câte și mai câte. Putem aplica postul la aproape orice.
Orice ar fi însă, singurele lucruri, după părerea mea, pentru care nu trebuie, nu e frumos, nu e sănătos, sau, unii, nu putem în ruptul capului să facem post, sunt gândul la, dorul de și iubirea de cei dragi.